AVB Amsterdam – opleiding & examen voortuigbeheersing

Ter voorbereiding op je examen AVB (examen voertuigbeheersing), leer je tijdens je motorrijlessen 12 motoroefeningen. Deze motoroefeningen kun je hieronder zien. De eerste lessen worden vrijwel altijd verzorgd op een afgesloten terrein. Je leert dan het voertuig beheersen. Hierbij horen de ‘bijzondere verrichtingen’ van de motor zoals slalom, een achtje draaien etc. Bij je examen AVB worden 7 van deze 12 motoroefeningen getoetst.

De motoroefeningen die in ieder geval getoetst worden tijdens het examen AVB zijn:

  • Lopend achteruit parkeren
  • Langzame slalom
  • Uitwijkoefening
  • Noodstop

Van de overige motoroefeningen kiest de examinator van het CBR er tijdens het examen AVB 3 uit. Je mag elke oefening die je niet goed uitvoert 1 maal herkansen.

Kledingeisen

Tijdens je examen AVB zijn een goedgekeurde motorhelm, motorhandschoenen en stevige schoenen die je enkel bedekken verplicht. Kom je dus op gympen naar het examen AVB, dan gaat je examen AVB niet door! De kosten voor het examen AVB ben je dan wel kwijt.
Wij zorgen naast de verplichte motorhelm en handschoenen ook voor een goede motorjas en motorbroek. Hiermee maak je natuurlijk een veel betere indruk bij de examinator dan wanneer je in je spijkerbroek op het examen AVB verschijnt. Uiteraard mag je ook zelf voor je eigen motorkleding zorgen.

Het AVB examen

Je doet examen AVB op een van de door het CBR geselecteerde motoroefenterreinen. Niet in elke examenplaats is zo’n motoroefenterrein beschikbaar, dus het kan zijn dat je een stuk moet rijden naar de locatie waar je examen AVB wordt afgenomen. Aangekomen bij het CBR motoroefenterrein kun je meestal nog wel even oefenen voordat je zelf examen AVB moet doen.

Je bent geslaagd voor het examen AVB als je van de 7 motoroefeningen 5 oefeningen voldoende uitvoert. 2 oefeningen mogen onvoldoende zijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over Motorrijschool Caland? Ga dan naar: