De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die plaatsvindt na ongeveer driekwart van de rijopleiding. De tussentijdse toets verloopt als een echt rijexamen, zodat je alvast kunt wennen aan het examen en de examinator. Indien gewenst kan het uiteindelijke rijexamen worden afgenomen door de examinator die je had bij de tussentijdse toets.

Rijexamen oefenen

De examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets jouw rijvaardigheid. Dit betekent dat hij/zij alles controleert wat bij het uiteindelijke rijexamen ook getoetst wordt. De TTT duurt net zo lang als een echt rijexamen en jouw instructeur rijdt ook mee om het verloop van de TTT te volgen.

Na afloop

Na afloop van de tussentijdse toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee waarop de examinator per onderdeel advies uitbrengt. Aan de hand van dit formulier kun je precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken. Je krijgt zowel van de examinator als van jouw instructeur tips ter verbetering.

Bijzondere verrichtingen

Naast het feit dat je op deze manier extra kunt oefenen en ervaring opdoet met het volgen van een rijexamen, kun je ook nog eens vrijstelling krijgen voor de bijzondere manoeuvres van het rijexamen (zoals parkeeropdracht, stopopdracht). Als je deze vrijstelling hebt verkregen van de examinator, neem je het adviesformulier mee naar het rijexamen: het is namelijk jouw bewijs van vrijstelling voor het onderdeel bijzondere manoeuvres. Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.